Бих казала, че българите все пак са русофилски народ.Това обявява в

...
Бих казала, че българите все пак са русофилски народ.Това обявява в
Коментари Харесай

Митрофанова: Бих казала, че българите все пак са русофилски народ

" Бих споделила, че българите въпреки всичко са русофилски народ. "

Това афишира в изявление пред специалния сътрудник на ТАСС в България Игор Ленкин съветската посланичка в София Елеонора Митрофанова. През предходната година тя имаше серия от скандални изявления и прояви като в един миг заплашваше държавното управление на Кирил Петков със затваряне на задачата на Москва в България и разкъсване на дипломатическите връзки. Това стана откакто постоянният кабинет изгони 70 чиновници на посолството за агентура активност против нашата страна. В свое изявление за Трети март м. година Митрофанова във видео послание направи неприемливи паралели сред Освобождението на България и съветското нахлуване в Украйна.

В настоящето си изявление обаче посланичката прелива от топли усеща и изяснява по какъв начин на " равнище общественост имаме доста необятни връзки ". 

" Към днешна дата нещата не вървят по този начин, както ни се желае. На политическо равнище връзките са извънредно по избрани тематики, когато зародят. Но на равнище общност имаме доста необятни връзки ", споделя тя на въпрос по какъв начин ще опише връзките сред България и Русия.

Има и едно загадъчно изречение по какъв начин връзките ще зависят от това, което ще се случи на бойните полета.

" Ако приказваме за политически връзки и идващите избори, то не чакаме нищо забавно и нищо кардинално ново от тези избори. Не мисля, че сега връзките ще се трансформират фрапантно. Всичко ще зависи от това какво ще се случи на бойните полета ", споделя Митрофанова.

Ето и цялото изявление: 

Как бихте могли да опишете днешните връзки сред Русия и България?

Към днешна дата нещата не вървят по този начин, както ни се желае. На политическо равнище връзките са извънредно по избрани тематики, когато зародят. Но на равнище общност имаме доста необятни връзки.

Знаете ли, желая да ви кажа, че е доста алегорично, че през днешния ден сме край този незабравим знак на нашия прелестен посланик граф Н. П. Игнатиев, който е именуван „ графът на всички българи “. Това е човек, който е направил нова стъпка в дипломацията - той е бил бранител на българския народ и бранител на православието в Османската империя и по тази причина е бил доста прочут измежду народа. Това не е бил посланик, който поддържа връзка единствено с елитите. И тук, в България, тази традиция продължава. Имаме доста положителни връзки с доста градове, с хора, с публични организации, които доста ни поддържат.

И въпреки всичко разкажете малко повече за вероятностите, изключително по отношение на предизборната конюнктура в България и датата – 145 години от Освобождението.

Мисля, че това са две разнообразни тематики. Тук се чества и ще се празнува 145-ата годишнина от Освобождението, тук Русия я обичат и помнят. Нашата взаимна история е най-хубавият лобист на Русия, тъй като тук на всеки километър има монумент на съветските бойци, улици са кръстени на нашите герои. Тоест това единствено по себе си е най-силната част от нашите връзки.

Ако приказваме за политически връзки и идващите избори, то не чакаме нищо забавно и нищо кардинално ново от тези избори. Не мисля, че сега връзките ще се трансформират фрапантно. Всичко ще зависи от това какво ще се случи на бойните полета.

Напоследък в София и други градове на България се организират проруски акции, акции против въведените антируски наказания, които пречат на развиването. Вашата не дипломатическа, а персонална оценка за сходни събития?

Бих споделила, че българите въпреки всичко са русофилски народ. Не одобрявам думата " русофили ", само че все пак българите са хора, които имат доста положително и грижливо отношение към Руската Федерация. Затова не е изненадващо, че имаше митинги за унищожаване на глобите, против закриването на съветските телевизионни канали. Оксиморонът, който се изрече в Европейския съюз - че възбраната на съветските медии е битка за свободата на слово - всеки естествен човек схваща, че това е следващата нелепост. Затова тук се организира много огромна проява. Друг е въпросът, че не считам, че ще има някаква смяна. Виждаме, че в Европа хората изискват едно нещо, а политическият хайлайф прави каквото му се каже извън.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР